Τα λουλούδια ως γνωστόν είναι παντού γύρω μας και ομορφαίνουν τη ζωή μας. Σχεδόν από την αρχή του χρόνου, τα λουλούδια με τα όμορφα χρώματα τους και τα έντονα αρώματα τους μας προσφέρουν χαρά και ομορφιά. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν σχεδόν δε όλες τις μορφές τέχνης. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ζωγραφίσει ένας διάσημο ζωγράφος θα είναι σίγουρα ένα πολύχρωμο μπουκέτο λουλούδια. Ακόμη και οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν εικόνες με λουλούδια για να δείξουν πόσο καλά απεικονίζουν τα χρώματα οι οθόνες και οι συσκευές τους.

Αν υπάρχει όμως μία μορφή τέχνης που να έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα λουλούδια, αυτή είναι η μουσική. Τόσο στο ξένο όσο και στο ελληνικό ρεπερτόριο θα βρει κανείς κυριολεκτικά χιλιάδες τραγούδια με θέμα κάποιο λουλούδι, τα οποία μάλιστα καταφέρνουν να γίνουν και τεράστιες επιτυχίες και να μείνουν για χρόνια χαραγμένα στο μυαλό μας. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο διάσημα.

Γαρίφαλο στο αυτί – Βασίλης Αυλωνίτης, Βασίλης Φωτόπουλος & Σούλη Σαμπάχ

Το συγκεκριμένο τραγούδι μας έρχεται από τη κλασική ταινία του παλιού, καλού ελληνικού σινεμα «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» και αυτόματα μας φέρνει στο μυαλό εικόνες ξεγνοιασιάς και μας θυμίζει τα παιδιά χρόνια μας, αφού όλοι λίγο πολλοί έχουμε μεγαλώσει με αυτές τις ταινίες, ακόμη και αν γεννηθήκαμε πολλές δεκαετίες μετά την εποχή τους.

Νυχτολούλουδο – Δέσποινα Βανδή

Υπήρχε κάποτε μια εποχή που η Δέσποινα Βανδή μεσουρανούσε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα και το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας της. Ακόμη και στις μέρες μας το τραγούδι στο οποίο η Δέσποινα μπορεί αν χαίρεται τον αγαπημένο της μόνο κάθε νύχτα, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της.

Η νύχτα μυρίζει γιασεμί – Θέμης Αδαμαντίδης

Την εποχή που η τηλεόραση είχε μόνο δύο κανάλια, ο Θέμης Αδαμαντίδης ήταν ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες. Το εν λόγω πανέμορφο και πολύ νοσταλγικό τραγούδι, ήταν αυτό που τον καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα.

Μαργαρίτες – Άντζελα Δημητρίου

Για πολλά χρόνια η Λέιντι Άντζι ήταν απλά η Βασίλισσα της νύχτας και όλα τα τραγούδια της γίνονταν αμέσως επιτυχίες. Το συγκεκριμένο είναι από τα πιο διάσημα αλλά και τα πιο «κολλητικά» της.

Χειμωνανθός – Γιάννης Χαρούλης

Δεν είναι όμως μόνο οι πιο λαϊκού καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα λουλούδια. Εδώ έχουμε ένα πολύ όμορφο έντεχνο τραγούδι που δείχνει ξεκάθαρα γιατί ο Γιάννης Χαρούλης είναι τόσο δημοφιλής.

Ας δούμε και μερικά ξένα τώρα:

Where the Wild Roses Grow – Nick Cave και Kylie Minogue

Το εν λόγω λίγο μακάβριο αλλά πανέμορφο τραγούδι – προέρχεται από έναν δίσκο με τον τίτλο Murder Ballads και εξιστορεί τη δολοφονία μίας κοπέλας την οποία παρέσυρε ο εραστής – φονιάς σε μια ερημική τοποθεσία για να της δείξει άγρια τριαντάφυλλα – είναι τόσο ξεχωριστό που όχι μόνο έκανε τον Nick Cave γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλά ανέστησε και τη σχεδόν καριέρα της Kylie.

Every Rose Has its Thorn – Poison

Κάποτε γράφονταν τόσο ωραία μουσική, που ακόμη και τα χιτάκια των λεγόμενων one hit wonder καλλιτεχνών ήταν πολύ όμορφα και διαχρονικά. Η εν λόγω μπαλάντα των Poison μας θυμίζει ότι η ομορφιά κρύβει πάντα παγίδες και έχει μείνει για πάντα στο μυαλό μας.

Desert Rose – Sting

Κάποτε ο Sting ήταν απλά ένας μεγαλοφυής τραγουδιστής – συνθέτης και κατάφερνε να μας εκπλήσσει με τη δουλειά του. Το εν λόγω τραγούδι παντρεύει άριστα την Ανατολή και τη Δύση και είναι μια πραγματικά μοναδική αλλά και αξέχαστη σύνθεση.

La Vie En Rose – Edith Piaf

Μία από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες όλων των εποχών μας έδωσε κι ένα από τα καλύτερα Γαλλικά τραγούδια όλων των εποχών. Απλά αριστούργημα.

Daffodils lament – The Cranberries

Μία από τις πιο όμορφες μπαλάντες του πολύ αγαπητού στη χώρα μας συγκροτήματος. Ένα τραγούδι για την απώλεια, το οποίο έχει άλλη σημασία πλέον μετά τον πρόωρο θάνατο της Dolores O’ Riordan.